Magdalena Mandura, nezavisna osječka kantautorica: „Ako ti je cilj stvarati umjetnost, ne obazireš se na ikakve predrasude”

Magdalena Mandura nezavisna je osječka kantautorica i profesorica klavira u Umjetničkoj školi Beli Manastir. Kreativna umjetnica iza sebe ima nekoliko skladbi, a glazbu stvara isključivo sebi za gušt. Osim što se bavi pisanjem vlastitih pjesama, uglazbljuje i tekstove ostalih autora te svira covere, više za svoju dušu.

Ljubav prema umjetnosti oduvijek je bila prisutna u njezinom životu – u djetinjstvu je sa sekom voljela pjevati, održavati male koncerte, igrati se i glumiti. Početak pak ozbiljnog bavljenja glazbom, kaže, jako je zanimljiv.

– Za vrijeme rata živjeli smo u Poreču. Tada sam bila treći razred osnovne škole, a moja je seka bila godinu dana starija. Ispred jedne trgovine čule smo sviranje klavira – u jednoj je kući svirala naša tada buduća profesorica klavira. Kako smo se odmah zaljubile u taj instrument i njegov zvuk, tako smo po povratku doma nagovorile mamu da nas upozna s tom ženom i da ju pitamo možemo li imati sate kod nje. Ispostavilo se da je ona tek bila završila studij u Zagrebu i počela raditi kao profesorica u glazbenoj školi pa nas je primila na godinu dana na privatne poduke. Budući da su nam dobro išle, na njezin smo nagovor upisale glazbenu školu. –

Magdalena je nedavno izbacila spot za svoj singl Ne volim te više s kojim je prošle godine nastupila na Chansonfestu, festivalu hrvatske i međunarodne šansone. Osim što je imala čast pjevati na takvom događaju, osjećala je i veliko zadovoljstvo jer je po prvi puta imala priliku upoznati poznate izvođače poput Zdenke Kovačiček, Zrinke Posavec, Ane Opačak, Miroslava Škore i brojnih drugih mlađih glazbenika. Ipak, to joj nije bilo prvo iskustvo nastupanja na manifestaciji – njezin je dio još od 2016. godine.

– Prvi sam puta nastupila s pjesmom Litra kestenja na eks za koju je tekst napisao Marin Franov koji sam ja potom uglazbila. To mi je ujedno bio prvi puta da sam imala priliku uglazbiti nečiji tekst. Drugi sam puta nastupila odmah iduće godine ponovno s Marinovom pjesmom Sanovnik koju sam isto tako uglazbila. Bilo mi je jako drago što je singl prošao na natječaju jer mi je posebno drag. Ima predivan ugođaj, atmosferu i fenomenalne stihove. Zapravo, svi su Marinovi stihovi za mene, bez pretjerivanja – najbolji stihovi na hrvatskoj glazbenoj sceni. –

Suradnju s Marinom započela je također 2016. godine. Budući da se dugo godina bavi poezijom, vidio je da Magdalena sklada na hrvatskom i engleskom jeziku te joj ponudio da napiše pjesmu koju će ona pokušati uglazbiti. Tako je, između ostalih, nastala i pjesma Ne volim te više čiji su spot snimili na poznatom rekreacijskom jezeru Đola u Dardi.

– Jedan smo dan išli na izlet i slučajno svratili tamo. Kako je Marin imao fotić sa sobom, tako je počeo fotkati jezero pa je ujedno nastao i spot. Sve je bila njegova ideja. Voda kao medij predstavlja prenošenje emocija kroz nju, a značenje je pjesme da se nešto što je nekada prekinuto ili ljubav koja je prestala može u budućnosti obnoviti, a i ne mora – ovisi o tijeku života. –

Iako je spot vizualno bogat i živopisan, Magdalenin je način skladanja i aranžiranja pjesama vrlo minimalističan jer se oslanja isključivo na glas i klavir. S obzirom na to da je tako krenula pisati pjesme, razmišljala je da ih tako ogoljeno i snimi. Osim glasovira, u neke je pjesme počela unositi akustične instrumente poput čela i kontrabasa.

– Zanimljivo mi je tako skladati jer nema nikoga u Hrvatskoj tko na taj način radi glazbu. Na kraju krajeva, svi izvođači koji imaju singlove u aranžmanu za bend, orkestar ili bilo koju drugu glazbenu sekciju vole napraviti i akustičnu verziju pjesme pa ona dobije drugačiji ugođaj i lakše prenese emociju, što je i meni zapravo najvažnije u glazbi koju stvaram. Ako se to čuje i osjeti, onda sam pogodila. –

Izvor: Facebook/Magdalena Mandura

Budući da ne sadrže komercijalni zvuk, nego predstavljaju čistu umjetnost, takve pjesme često ne dođu do šire javnosti i ne budu dovoljno prepoznate. Magdaleni se kao nezavisnoj kantautorici svakako teško probiti na scenu, ali ne pridaje tome veliku pozornost.

– Ako nešto radiš s ciljem da se izraziš, izneseš emociju i ako ti je cilj stvarati umjetnost samu za sebe, ne obazireš se na ikakve predrasude. Puno puta su mi rekli da ubacim još neki instrument i da malo to populariziram i razglasim. Svakako to činim kroz društvene mreže, Youtube kanal i Facebook stranicu. Javljam se i na festivale, što ću nastaviti u budućnosti. –

Najveća joj je podrška, kaže, Marin s kojim radi i koji joj je, budući da se ne voli isticati u javnosti, pomogao da se za nju ipak čuje. Uz nju su prijatelji koji ju vjerno prate, roditelji i tri seke koje također pjevaju. Na pitanje, stoga, što možemo očekivati od nje u budućnosti odgovara da nastavlja stvarati onako kako je to činila do sada.

– Radit ću onako kako mi dođe i kako smatram da je najbolje. Nemam određeni plan, a najviše radim na tome da steknem što veću sigurnost u bržem realiziranju i izbacivanju pjesama. Cilj mi je potom objediniti sve singlove u album, možda i dva – zaključuje Magdalena.

FOTO: Facebook/Magdalena Mandura