„Konačno slobodna!” – knjiga o oduzimanju slobode, ali ne i one duhovne

Knjiga Konačno slobodna! istinita je priča o hrabrosti jedne žene i duhovnoj snazi koju je imala dok je devet godina nevina ležala u zatvoru. Njezino je ime Asia Bibi.

Riječ je o sasvim običnoj pakistanskoj kršćanki koja je do tada uobičajeno živjela sa svojom obitelji. Naizgled bila je prosječna – nikada nije naučila čitati i pisati jer nije imala uvjeta za to. Njezin je život bio skroman, ali bogat duhom i snažnom vjerom u Boga zbog koje je, u konačnici, bila osuđena na smrt.

Jednoga dana, dok je mukotrpno radila u polju s muslimankama, otišla je na izvor da se napije vode. Neki smatraju da kršćani ne smiju piti iz iste čaše iz koje piju muslimani, a Asia je to učinila, ni ne sluteći da će biti optužena za huljenje protiv islama. Završila je u zatvoru samo zato što je bila žedna.

Ponuđeno joj je da se preobrati na islam kako bi bila oslobođena kazne. Iako se to činilo kao najsretnije rješenje, Asia ga je odbila jer nije htjela odustati od katoličke vjere. Radije je odlučila živjeti u hladnoj zatvorskoj ćeliji, stalno iščekujući smrtnu presudu.

Tijekom boravka u zatvoru tukli su je, omalovažavali, vrijeđali i ponižavali zbog vjere u Krista. Unatoč tomu, ona ju nije gubila – stalno je molila, čak i ne toliko za sebe, koliko za muža i dvije kćeri koji su je čekali kod kuće. Strahovala je za njih jer se i njima prijetilo.

S vremenom, njezinu su priču prepoznali brojni ljudi, pa i sam Papa. Među njima se istaknula novinarka Anne-Isabelle Tollet koja se, čim je čula za Asiju, počela zalagati za njezino oslobođenje. Proširila je vijest po medijima, stupila u kontakt s ključnim pojedincima i napisala nekoliko knjiga o Asijinom životu, uključujući i ovu.

Nažalost, mnoge su osobe poginule jer su odlučile stati na Asijinu stranu i javno progovoriti o učinjenoj joj nepravdi. Zahvaljujući Anni-Isabelli, Asia je konačno oslobođena 2018. godine. Danas živi u Kanadi pod drugim imenom jer ju muslimani i dalje traže.

Asia Bibi svojim je ležanjem u zatvoru posvjedočila o snazi istinske vjere u Boga. Iako je provela devet godina u strahu za vlastiti život i život svojih bližnjih, nije dopustila da ju on udalji od molitve. Asia je i u zatvoru zapravo bila slobodna – od mišljenja drugih ljudi, unutarnjeg ropstva, potrebe da se svidi svima i sumnje u Božju providnost. Nikada nije zanijekala vjeru u Krista, ali nije ni osudila pripadnike drugih vjeroispovijesti. Uz Gospodinovu pomoć, preživjela je i danas je primjer svima nama koji tako lako gubimo pouzdanje u Boga zbog ponekih životnih sitnica.

U konačnici, sami sebe ponekad smještamo u vlastite zatvore – isključujemo ljubav prema bližnjemu, postajemo imuni na tuđu bol i patnju, budemo „prezauzeti” za pomoć potrebitima i mislimo da nam se sve što imamo podrazumijeva. Nismo svjesni da, baš poput ove žene, možemo brzo i lako ostati bez svega. Međutim, ako otvorimo svoja srca i duše za iskrenu vjeru, nitko nam je nikada neće moći oduzeti.