Dragi tata, da znaš…

Dragi tata, da znaš da se često prisjetim našeg igranja u drvenom parku, vožnje na biciklu, zagrljaja dok sam umrljana blatom od igre i sjedenja u krilu dok mi pričaš priče.

Da znaš da sam odrasla i neki mi kažu da sam se promijenila, ali često ne znam što im to znači.

Da znaš da i dalje idem na misu nedjeljom u pola 12 na koju si vodio brata i mene. Da znaš da pjevam u zboru u kojemu sam upoznala predivne ljude.

Da znaš da nas, nakon što si nas napustio, nitko nije pitao kako smo i treba li nam pomoć.

Da znaš da sam u osmom razredu voljela kemiju i završila smjer ekološki tehničar, a kasnije shvatila da sam pogriješila.

Da znaš da me gotovo nitko od rodbine nije nazvao otkako si otišao. Da znaš da većinu od njih ne bih prepoznala na ulici kad bismo se sreli.

Da znaš da sam imala zdravstvenih poteškoća koje sam uspješno nadvladala. Da znaš da sam se godinama borila s manjkom samopouzdanja i osjećajem usamljenosti, a da se ponekad još uvijek borim s tim.

Da znaš da sam upoznala ljude koji boluju od različitih teških bolesti i često me upravo oni motiviraju da napredujem.

Da znaš da smo brat i ja, nakon što si nas napustio, morali ranije odrasti i što prije se osamostaliti kako bismo mogli biti uz mamu.

Da znaš da nisam do kraja razvila talent za crtanje kojem si me u djetinjstvu poučavao, ali zato sam razvila dar za pisanje zbog kojeg bi također bio ponosan.

Da znaš da sam čitala knjige iz kojih sam učila i bježala od surove stvarnosti s kojom sam bila suočena.

Da znaš da sam jedna od najboljih studentica na fakultetu i nedavno sam išla po nagradu u Zagreb.

Da znaš da sam u novinarstvu pronašla sreću i izlaz iz problema. Da znaš da sam do sada intervjuirala mnogo ljudi i to mi je pomoglo da se oslobodim treme i straha od prilaženja nepoznatim ljudima.

Da znaš da sam otvorila blog i do sada napisala hrpu tekstova koji su usrećili druge ljude. Da znaš da volontiram na radiju i radim na portalima i novim projektima.

Da znaš da imam jednu najbolju prijateljicu koju nisi upoznao i koja mi je poput sestre. Da znaš da, osim nje, imam nekoliko prijatelja koji su mi spasili život.

Da znaš da sam tri puta išla raditi na more i proživjela stvari koje ne bih nikome poželjela, ali su me ojačale i izgradile.

Da znaš da je mama postala još veći borac nego što je bila. Da znaš da se udala za novog čovjeka koji joj pomaže i koji nikada neće moći zamijeniti tebe, ali nam obogaćuje život.

Da znaš da su mamu osuđivali jer je pronašla sreću u drugom muškarcu i stavila osmijeh na lice nakon dugo vremena. Da znaš da su mami govorili da je loša mama, iako ne poznajem bolju osobu od nje.

Da znaš da je brat već pet godina u sretnoj vezi i da me svaki njegov pogled podsjeti na tebe.

Da znaš da sam jedno vrijeme tražila nekog samo da bih popunila prazninu koju sam osjećala i nadomjestila tvoju ljubav.

Da znaš da se ponekad i dalje osjećam neprihvaćeno u društvu kao i tijekom osnovne škole. Da znaš da je sada to skriveno, ali mnogo dublje nego što je bilo.

Da znaš da se nikome još nisam u potpunosti predala. Da znaš da sam svejedno hrpu puta bila povrijeđena.

Da znaš da još uvijek čekam osobu koja će prihvatiti sve ono što dolazi u paketu sa mnom. Da znaš da želim nekoga s kim ću provesti život, a ne nekoga za zabavu na jednu noć.

Da znaš da sam u posljednje vrijeme dosta putovala i vidjela mnogo lijepih stvari.

Da znaš da više od godinu dana živim sama u podstanarstvu i financiram život i školovanje od stipendije sa željeznice u kojoj si radio.

Da znaš da mi je već sada životopis pun, a i dalje ponekad brinem o tome hoću li uspjeti naći posao kada završim fakultet.

Da znaš da ponekad ne znam što zapravo želim od sebe i života. Da znaš da me iz takvih misli uvijek izvlače vjera i pisanje.

Da znaš da će ovo biti deseti Božić koji slavimo i deseti Badnjak u kojemu kitimo bor bez tebe.

Da znaš da te želim zagrliti, iako više nisam ona mala djevojčica umrljana blatom od igre. Da znaš da želim, sada kada sam odrasla, sjesti s tobom i saslušati tvoje priče, ali i ispričati svoje.

Da znaš da sam ponekad tužna jer te nema, ali uglavnom sretna jer znam da si na boljem mjestu.

Da sve ovo znaš, mislim da bi bio ponosan na mene.

A ja znam da me promatraš s neba i čuvaš.