Odluči živjeti zahvalnost – danas

Nezahvalnost je jednostavna, a snažna riječ koja nas košta drugačijih pogleda na život i brani nam da ga gledamo onakvim očima kakvim on zaista i jest.

Majka mi je neki dan skuhala predivan ručak.

To me je navelo da se zapitam – koliko ljudi postoji na svijetu koji nemaju ovo što imamo vi ili ja? Shvatila sam da na mnogim životnim situacijama i stvarima zapravo nisam zahvalna.

Netko upravo umire od gladi i volio bi da može pojesti bilo što, a mi se žalimo da meso nije dovoljno pečeno ili da nam se ne sviđa pripremljeno jelo.

Netko bi volio da ima živu majku, oca, sestru, brata ili prijatelja, a nama se dogodi da ih povrijedimo zato što nam je loš dan.

Nekome bi bilo dovoljno da može barem ustati iz kreveta, a mi radije ostajemo u njemu scrolati po društvenim mrežama besciljno tražeći neku korisnu informaciju.

Netko bi samo želio prošetati ulicom, a nama se ne da izaći iz kuće jer vani puše vjetar.

Netko bi dao sve što ima da se može obrazovati, a mi smo lijeni naučiti gradivo za ispit zbog kojega ćemo nakon diplome raditi posao koji volimo.

Netko već mjesecima ne može pronaći posao, a mi ne želimo ići na njega jer nam se šef ustao na lijevu nogu ili počinje u rane jutarnje sate.

Netko godinama moli da pronađe partnera za sebe, a mi se posvađamo sa svojim jer nam nije kupio poklon za Valentinovo ili nam ne pokazuje ljubav na način na koji mi to baš u tom trenutku želimo.

Stalno tražimo još, još i još svega. Stalno nam nešto nedostaje, a često ne znamo ni što je to jer nam zapravo i ne treba. Ako možemo gledati, prošetati, pojesti nešto, nasmijati se, utopliti u nečijem zagrljaju i udahnuti svježi zrak, imamo sve što nam je potrebno. Ne znam tko nas je uspio uvjeriti u to da je nekako drugačije. Ne znam ni tko nam je uopće dao pravo da se pored svega što imamo još i žalimo. Mnogi tek žive za ono što mi već imamo i mislimo da nam se to podrazumijeva.

Aj danas, brate i sestro, odluči to promijeniti. Samo danas, ali – danas. Ne sutra ili za pet dana. Danas! Lako je jer već to imaš u sebi, samo trebaš probuditi taj osjećaj.

Danas prvo kreni od sebe. Toliko toga imaš u životu na čemu trebaš biti zahvalan.

Danas zastani i odluči živjeti zahvalnost. Zahvali majci, ocu, teti u menzi ili dragom Bogu za ručak koji si pojeo. Ispričaj se svima koje si povrijedio i zahvali im što su uvijek uz tebe, unatoč svemu.

Danas zahvali Suncu koje te grije i omogućava ti život. Odluči zahvaliti kiši i snijegu koji padaju i prirodi omogućuju da raste i razvija se. Ostavi na neko vrijeme modernu tehnologiju i otiđi prošetati, makar na sat vremena.

Danas zahvali na hrani, jelu, piću, stanu ili kući u kojoj živiš i svim dobrim osobama koje ti ispunjavaju život. Znam, čini se ludo. Međutim, vjeruj mi da djeluje.

Danas zahvali na tomu što imaš priliku ići u školu ili na fakultet i učiti o mnogim korisnim stvarima, bez obzira na to što ponekad misliš drugačije. Danas se zahvali na tomu što imaš zdrave ruke i noge kojima možeš raditi i stvarati nešto novo.

Danas poljubi osobu koju voliš i zahvali joj na svemu. Nemoj čekati Valentinovo da bi to učinio. Na ljubav se ne čeka. Ljubav nema pravilo koje kaže da nekoga trebaš više voljeti kada dođe određen dan u godini. To ne postoji.

Danas odluči zahvaliti Bogu koji te stvorio i leći u krevet sa spoznajom koliko bogatstvo imaš u životu, a žališ se da si siromašan. Tada ćeš dobiti još jednu stvar koja je vrednija od svega navedenog i nema veze s ničim materijalnim, a to je – zahvalnost.