Prljavci u Osijeku rasplesali sve generacije, posebice mlađe (jer “sve je lako kad si mlad”)

Popularna rock-grupa Prljavo Kazalište svojih je 40 godina glazbene karijere imala prilike koncertno proslaviti i u osječkom Gradskom vrtu. Kako su najavili, Prljavci su zaista slavonskoj publici pružili “dar kojim ćemo slaviti ljubav, nekoliko dana prije Dana zaljubljenih, a i proslaviti, upravo u Osijeku, i veliki jubilej našeg benda – punih 40 godina smo s vama!”

Foto: Andrea Ilakovac

Prema odabiru grupe, na koncertu su s početkom u 20 sati nastupile tri predgrupe, među kojima su se našli i osječki sastav Kit Karson koji je nedavno nastupio kao predgrupa i na Bajaginom koncertu. Energičnim nastupima te svirkom svojih i ostalih popularnih rock-pjesama poput “Tremolo”, “Neko te ima noćas” i “Dio mene” predgrupe su odlično zagrijale publiku prije dolaska Prljavaca.

U 21 sat i 15 minuta svjetla su se pogasila, a rasplesanu je publiku zaokupilo odbrojavanje od 60 sekundi koje se pojavilo na ekranu pozornice. Publici koja je ionako, došavši puno ranije da zauzme mjesta blizu pozornice te u iznimno velikoj količini, na Prljavce čekala više od sat vremena, stvorio se dodatan takav ugođaj koji je bio nalik dočeku Nove godine. Odbrojavanje je upotpunila igra bijelih i crvenih svjetala pozornice te sve energičniji zvukovi električne gitare u pozadini.

“Dame i gospodo, Prljavo kazalište!”, publika je imala prilike čuti nekoliko sekundi prije nego što je grupa stupila na scenu. Prljavci su se u svom punom sastavu gotovo ležerno popeli na pozornicu sa svojim instrumentima i klasičnim rekvizitima – Mladen Bodalec pojavio se na sceni s crnim sunčanim naočalama, a Jasenko Houra s gitarom i cigaretom u ustima. Publika različitih generacija, a posebice mlađih te onih gotovo dječje dobi dočekala ih je gromoglasnim pljeskom s rukama u zraku.

Foto: Andrea Ilakovac

Njihove su ruke nastavile biti u zraku i nakon što je grupa započela svirku pjesmom “Radio Dubrava”. Bodalec nije morao ništa ni reći, samo je pokazao publici kako bi trebala pljeskati te je ona u tom ritmu i nastavila. “Dobra večer, Slavonija, dobra večer, Osijek!”, pozdravio je Bodalec te sa svojim bendom u energičnom ritmu nastavio sa svirkom poznatih pjesama iz svojih osamdesetih i devedesetih poput “Pisma ljubavna” i “Sve je lako kad si mlad”. Mladi su se već na drugu navedenu pjesmu potpuno rasplesali te, poput samog benda, počeli skakati u ritmu.

Bodalec je potom skinuo jaknu, promijenio naočale i s bendom izveo pjesme “Kao ja da poludiš”, “Kiše jesenje”, “Šteta što je kurva” i “Djevojka od milijun dolara”. Već se tu moglo zamijetiti da će njihove pjesme kroz cijeli koncert izvedbama biti podijeljene prema tematici, a tu su već naginjali prema baladama i na taj način sve više smirivali ples publike. Pjesme “Ma kog me Boga za tebe pitaju”, “Oprostio mi Bog”, “Tu noć kad si se udavala”, “Moj bijeli labude” i “Zbog mene ne plači” spojili su u jednu cjelinu tako da su otpjevali samo njihove određene dijelove, kao da su htjeli da taj dio traje što kraće te da se publika što prije počne ponovno kretati.

Foto: Andrea Ilakovac

Unatoč tomu, možda je to bio najposebniji dio večeri u kojemu je bend najbolje mogao izraziti svoju emociju te ljubav prema glazbi, ali i sjećanja na neka prošla vremena. Bodalec je u jednom trenutku sjeo na pozornicu te tako pjevao, a nakon izvedbe pjesme “S vremena na vrijeme” povukao se sa scene, prepustivši glavnu nit vodilju Houri. Cijeloj je pomalo tužnoj atmosferi pridonijela i vrhunska svirka saksofonista Ivice Premelča koji je dao tim baladama svoj posebni pečat.

Također, nije izostala ni odlična svirka basista Dubravka Voriha koji s Prljavim kazalištem nastupa već devet godina, a na ovom je koncertu imao i svoju sviračku solo-izvedbu. Publika je imala prilike uživati i u tradicionalnoj izvedbi pjesme “Stand by me”, ali i u uvijek jedinstvenoj i dugoj izvedbi jedne od najpopularnijih pjesama benda, “Heroj ulice”. Dvoranom su vladala mnogobrojna svjetla lampi mobitela, a neki su zapalili i prskalice.

Foto: Andrea Ilakovac

Nedugo zatim Bodalec se vratio na scenu u nešto drugačijem izdanju – iz plave majice presvukao se u crnu, a na glavu je stavio i svoj prepoznatljivi crni šešir. Nakon energičnih izvedbi pjesama “Korak po korak”, “Ipak” i “Lupi petama”, zahvalio je što smo 40 godina s njima i znakovito zapjevao pjesmu “Mojoj majci (Ruža hrvatska)” koja je predstavila možda i najemotivniju izvedbu na ovom koncertnom spektaklu. Kao šlag na torti, Bodalec se popeo na jedan dio pozornice s kojega je mogao imati još bolju interakciju s publikom. Publika je pjesmu jednoglasno pjevala, posebice u refrenu na kojemu su gotovo svi u dvorani složno držali ruke u zraku. Neki iz publike raširili su i hrvatsku zastavu.

Nakon vrhunske izvedbe bend je napravio stanku od nekoliko minuta, a publika se pobunila te glasnim povicima “Hoćemo još!” i lupanjem nogama o pod izrazila svoju još uvijek prisutnu želju za glazbom i bukom. Prljavci, kao da bi se svakako vratili, izvedbom pjesme “Ne zovi mama doktora” ponovno su ležerno stupili na scenu. “Ne spava vam se? Raspoloženje je dobro?”, upitao je Bodalec nakon izvedbe, na što mu je publika odgovorila ponovnim gromoglasnim pljeskom i uzvikivanjem u punoj snazi. Svaka tribina posebno na znak benda glasno je uzviknula “hej hej”, a nakon izvedbe pjesme “Previše suza u mom pivu” bend je napravio svojevrsno natjecanje između muške i ženske publike u tomu tko će glasnije od njih uzviknuti izraz “Mi pijemo!”. “Muškarci, dobri ste, ali cure…”, našalio se Houra.

Foto: Andrea Ilakovac

“S obzirom na to da vas mi smatramo dijelom svoje obitelji, htjeli bismo vas nešto pitati”, započeo je Houra s objašnjavanjem trećeg izazova za publiku. “Zna li netko od vas svirati?” Na svoje je pitanje brzo dobio odgovor nakon što je na scenu stupio Luka, gitarist iz publike. Mladi je glazbenik, zajedno s bendom, odsvirao pjesmu “Mi plešemo”, a umjesto stiha Mi plešemo glasno se pjevao stih Mi pijemo.

Vrhunac večeri predstavila je izvedba pjesme “Marina”. Prije toga, bend je želio od publike čuti kako znakovitih 40 puta izgovara to ime. S obzirom da to baš i nije uspjelo te je više zvučalo kao, kako se Houra izrazio, uzastopno ponavljanje riječi rinami, bend je odlučio napraviti nešto drugačiji spektakl pa je pozvao neke od djevojaka iz publike koje su ih fotografirale da im se pridruže na sceni. Zajedničkom izvedbom pjesme bend je lijepo i veoma znakovito zaokružio svoj koncertni spektakl, ali ni tu još uvijek nije bio kraj. U 23 sata i 15 minuta Prljavci su zaključili svoj koncert izvedbom pjesme “Uzalud vam trud svirači”.

Kako su i obećali, Prljavci su zaista napravili koncert za pamćenje ispunjen vrhunskom scenografijom, svirkom i izvrsnim vokalnim izvedbama u kojima se moglo osjetiti njihovo dugogodišnje zajedništvo, ali i vjernost njihovih obožavatelja koji su s njima neprestano pjevali i plesali. Prljavci su još jednim koncertom u nizu i zapravo prvim nastupom u osječkom Gradskom vrtu uspješno obilježili svojih 40 godina karijere.

FOTO: Andrea Ilakovac

Tekst je izvorno objavljen na portalu Balkanrock.com.