Nebo i zalasci sunca kao glavna inspiracija u stvaranju

Petra Mičević studentica je četvrte godine diplomskog studija Mediji i odnosi s javnošću na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. U fotografiranje zaljubila se u ranom djetinjstvu, s čim se i dalje bavi, iako se krajem osnovne škole jedno vrijeme odlučila posvetiti drugim hobijima.

– Naravno, ne na profesionalnoj razini. Od samog mi je početka isključivo hobi, no planiram unaprijediti svoje vještine – ističe. Osim toga, Petra oduvijek voli fotografirati prirodu za koju tvrdi da joj donosi poseban osjećaj mira.

– Priroda mi je najbolji podsjetnik da je sve u životu podložno promjeni jer se i ona konstantno mijenja, a i dalje je predivna. Priroda mi je zapravo sama po sebi inspiracija jer je dovoljno da sjednem bilo gdje u prirodu i kada pogledam oko sebe, shvatim da je ona najbolji pokazatelj da u ovom svijetu, unatoč svemu, ima puno prekrasnih stvari kojih većinom nismo ni svjesni i na kojima nismo dovoljno zahvalni. –

Motivi koji ju najviše inspiriraju u prirodi su nebo, odnosno neobični oblici oblaka i zalasci sunca te biljke i drveće koji se nalaze blizu vode. Smatra da upravo odraz u vodi daje posebnu čar fotografiji. Uz to, zanimljiva je činjenica da su sve njezine fotografije prirode uslikane mobitelom, a pri tome ne gube na svojoj kvaliteti i profesionalnom izgledu.

– Većina mobitela danas ima poprilično dobru kameru od kojih neke mogu parirati i profesionalnim fotoaparatima. Vjerujem da je profesionalni fotoaparat ipak najbolji alat, no i s mobitelom se mogu napraviti jako dobre fotografije, pogotovo ako osoba zna što radi. –

Svoje fotografije, tvrdi Petra, ne uređuje previše budući da se još uvijek smatra amaterom. Jedino na čemu značajnije radi promjene su kontrasta i svjetline u jednostavnom programu za uređivanje. Na pitanje planira li i u budućnosti na taj način fotografirati prirodu spremno odgovara kako vjeruje da joj zalasci sunca i biljke nikada neće dosaditi te da će ih svakako nastaviti fotografirati.

– Ipak, kako budem unaprjeđivala vještine fotografiranja, mislim da ću sve više uočavati još neke detalje u prirodi koji mi sada možda promiču – zaključuje umjetnica.

Mi zaključujemo da s ovakvim svestranim mladim ljudima koji razmišljaju poput Petre nema straha za budućnost. Uz očitu brigu o prirodi, Petra uočava njezinu istinsku ljepotu i pretvara ju u umjetnost kroz koju i mi laici imamo priliku mnogo toga spoznati.

 

 

Intervju je izvorno objavljen u časopisu Notan.