Umjetnička vrijednost dviju virtualnih izložbi iz razdoblja karantene

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb proteklo je razdoblje pandemije koronavirusa odlučilo prikazati na kreativan način – jednom od virtualnih izložbi simboličnog naziva Život pod koronom. Riječ je o različitim likovnim uradcima (slikama, crtežima, fotografijama, karikaturama, ilustracijama i sl.) kroz koje su umjetnici dočarali svoje trenutne emocije vezane uz novonastalu situaciju.

Postav je, naime, ispričao priču o jednoj potpuno drugačijoj stvarnosti koja je iza nas. S obzirom na to, moguće ju je promatrati iz dviju perspektiva – tako da se zatvorimo u sebe i promišljamo o trenutnom stanju na negativan način, ili pak da doživimo izloženu umjetnost kao svojevrsnu motivaciju da se i sami počnemo baviti njome.

Kreativne su radove tako izložili Dubravka Bodulić, Vedran Bukovina, Ana Bušalić, Slobodan Butir, Elsa Demark Mazalović, Rajko Đedović, Suzana Gajdek, Krešimira Gojanović, Borislav Hegedušić, Juraj Jonke, Ivo Kličinović, Zlatko Krstevski (MK), Stjepan Kulfa, Valentina Marđetko, Joško Marušić Brački, Davor Pavelić, Višnja Peter, Zdenko Puhin, Rešad Sultanović Sultan (BiH), Tomislav Šilipetar i Mladen Žunjić.

Osim navedenog postava, na Facebook stranici Art studio Pula još je 4. svibnja postavljena virtualna izložba autorice Dubravke Mikić. Riječ je o izložbi načinjenoj tehnikom dekoracije keramike naziva sgraffito. Umjetnica je tako oslikala tanjure, zdjele, lampe i ostali namještaj te ga fotografirala.

Zanimljivost, neobičnost i kreativnost izložbe očituju se u činjenici da je svakako riječ o drugačijoj i nadasve inovativnoj umjetnosti. Prije svega, posuđe uglavnom doživljavamo kao predmet koji čini dio našeg svakodnevnog života i zapravo ni ne razmišljamo previše o njemu (zasigurno nam je mrsko prati ga nakon jela). Međutim, autorica kroz jarke, vedre i kontrastne boje te različite prirodne i životinjske motive udahnjuje posuđu život i zapravo čini da se zamislimo nad blagoslovima koje imamo. Osim što izložbu krase uistinu dojmljive šarene kompozicije s kojih se teško može skinuti pogled, ona nosi i dublju poruku pitanja osjećaja zahvalnosti zbog svega onoga što imamo, unatoč proteklom razdoblju karantene.

Naravno, umjetnica je postavom nesumnjivo pokazala i svoj talent za slikanje – neravne zaobljene plohe uspjela je iznimno pedantno i precizno oslikati, koristeći pravilne i nepravilne linije te mnoštvo različitih boja. pedantno i precizno oslikati, koristeći pravilne i nepravilne linije te mnoštvo različitih boja. Navedena me umjetnica motivirala na to da se i sama vratim crtanju kao hobiju koji sam zapostavila, misleći da nisam dovoljno dobra u njemu.

Moj crtež Ivana, 14. veljače 2020.

Na primjeru navedenih izložbi vidljiv je istinski značaj bavljenja umjetnošću koji se poglavito očitovao u krizi u kojoj smo se kolektivno našli. Umjetnost je, naime, kroz ovakve projekte u stanju emotivno povezati ljude diljem svijeta, neovisno o njihovoj vjeri, naciji, jeziku, spolu, rodu ili financijskom statusu. Iako često ispričana iz perspektive pojedinca, umjetnost nas može navesti da se poistovjetimo s njom te počnemo preispitivati o ispravnosti vlastitih postupaka. S druge strane, ona je tu da u njoj beskrajno uživamo i kroz vlastito stvaralaštvo istražujemo njezine granice.

U konačnici, opisani su postavi uspjeli prenijeti istinsku poruku umjetnosti koja u sebi istovremeno sadrži bajkovitu notu i povezanost sa svakodnevicom. Sukladno tomu, svaki ih pojedinac i dalje može doživjeti na drugačiji, autentičan način te ga podijeliti s drugim ljudima.