Mladi diplomirani psiholog o knjizi idealnoj za studente koji nemaju puno vremena, ali i o svojem razdoblju studiranja

Nikola Greb mladi je diplomirani psiholog, a nedavno je izdao knjigu značajnog naziva Snaga ljudskih vrlina. U njoj je ponudio ljudima drugačiju i pozitivniju životnu perspektivu te, sukladno tomu, tvrdi da ona ima snagu promijeniti Hrvatsku nabolje. Osim toga, još je kao student sudjelovao na brojnim dodatnim aktivnostima koje su ga obogatile. Za Studentski.hr otkrio je detalje o knjizi, ali i opisao svoje studentsko iskustvo koje je vrijedno divljenja i svakako može biti inspirirajuće ostalima.

Nedavno si izdao svoju prvu knjigu značajnog naziva Snaga ljudskih vrlina. O čemu je riječ u knjizi i koje su njezine osnovne teze?

Knjiga se sastoji od dva osnovna dijela. Prvi je više teoretski, a drugi praktični.

U prvom dijelu sam obradio većinu vodećih religijskih i filozofskih sustava koji se bave vrlinama, potom sam predstavio ukratko psihologiju kao znanost te objasnio razliku između ova tri pristupa vrlinama. Nakon objašnjavanja znanstvene metode u kontekstu psihologije, iznio sam najbitnije psihološke teorije o ljudskim vrlinama.

Drugi dio je praktičan te se svako poglavlje sastoji od kratke priče, znanstvenog istraživanja ili zanimljive činjenice, poticajnih citata te po meni najvažnijeg dijela – prijedloga i poticaja za djelovanje u stvarnom svijetu.

Prilikom pisanja knjige osnovna teza mi je bila da svaki čovjek ima potencijal za promjenu nabolje te da će svijet biti bolje mjesto ako kritična masa ljudi oslobodi taj potencijal. Nigdje to nisam eksplicitno naglasio, ali nadam se da sam uspio prenijeti tu tezu kroz svaku od priča.

Nisam imao drugih teza u glavi kada sam krenuo pisati. Mislim da je svaki čovjek poseban i složen organizam te da će promjene izazvane čitanjem knjige i djelovanjem u skladu s pročitanim biti za svakoga mrvicu drugačije, ali u konačnici pozitivne.

Na koji način smatraš da bi navedena knjiga mogla pomoći upravo studentima?

Knjiga je idealna za studente i ljude koji nemaju puno vremena. Pisana je jednostavno, obraćanje čitatelju je na „ti“ te je namijenjena kraćim čitanjima u više navrata kroz duži period. Konkretno za studente, izdvojio bih sljedeće koristi:

a) Naučit ćeš razlikovati znanost od filozofije i religije te bolje upoznati psihologiju. Bit ćeš imuniji na prodavače magle.

b) Knjiga će ti biti zabavna – u knjizi ima oko 100 zadataka za osobni razvoj. Od promišljanja kao što su Što misliš koji je prvi korak prema hrabrosti? do malih izazova tipa: Izađi u šetnju prirodom ili gradom i zastani kada ugledaš nešto lijepoNa koji način i ti u sebi imaš barem mali dio te ljepote?

c) Pomoći će ti da bolje upoznaš sebe i razviješ svoje vrline, a onda ti je samo nebo granica. Nakon čitanja ćeš biti bolji čovjek jer ćeš barem malo razviti svaku od svoje 24 vrline. Ok, ako ćemo striktno, govorimo o šest vrlina podijeljenih u 24 snage karaktera. Ali to su sada već detalji koji su objašnjeni u knjizi.

Gdje se knjiga može nabaviti?

U 60 knjižara diljem Hrvatske + nekoliko web knjižara. Preporučujem narudžbu ili kupnju od izdavača knjige – Planetopije.

Diplomirani si psiholog, a trenutno radiš kao savjetnik za prodaju i ljudske potencijale u jednoj hrvatskoj IT tvrtki. Koliko ti je studij psihologije pomogao u pronalasku posla i općenitom snalaženju u njemu?

Hm, ne bih davao zasluge studiju tamo gdje mu ne pripadaju. Psiholog, generalno, nije previše traženo zanimanje nakon završetka fakulteta. Posao se može naći, ali nije da se za nas otimaju kao za npr. FER-ovce. S druge strane, psiholozi nalaze prvi posao lakše nego pravnici, ekonomisti ili sociolozi.

Što se tiče snalaženja u poslu, tu mogu reći da mi je fakultet dao kvalitetne temelje, po završetku fakulteta i odrađivanju stručnih praksi imao sam dobru podlogu za poslove vezane uz ljudske potencijale. To ne bih rekao za prodaju. Ona je više kao zanat, moraš ga peći – malo teorije i puno prakse, a jako puno ovisi (barem u mom slučaju) koliko ti se sviđa ono što prodaješ i u kakvom si timu.

Izvor: Nikola Greb/Privatna arhiva

Poznato je i da si tijekom studiranja odrađivao brojne dodatne aktivnosti koje nisu vezane za fakultet. O kakvim je projektima riječ i koliko oni mogu doprinijeti razvoju vještina jednog studenta?

Izdvojio bih studentske udruge Aiesec, eStudent i Feniks (udruga studenata psihologije) te studentska natjecanja – Case Study Competition, Regional Case Study, App Start Contest i GeCCo. Tu sam u punom smislu riječi naučio preuzimati odgovornost, voditi i raditi u timu te rješavati kompleksne probleme iz stvarnog života. Prvi posao nakon diplome mi je bio lakši nego većina izazova s kojima sam se tamo suočio. Za upoznavanje različitih kultura i fokusirano učenje o nekoj socijalnoj temi jako su zgodni Erasmus+ projekti. Bio sam na njih šest – tri puta u Italiji te po jednom u Poljskoj, Rumunjskoj i Turskoj. Za odlazak na njih bih preporučio udrugu Ocean Znanja i Facebook stranicu EU projects Croatia.

Kao drugu važnu aktivnost naveo bih pokretanje šahovskog kluba za rad s mladima s dvojicom prijatelja, ŠK Caissa. Iako više nisam aktivan u osmišljavanju i izvođenju programa rada, klub i dalje izvrsno funkcionira te rado navratim na kavu poslije treninga. Divim se kako naši članovi napreduju te odrastaju iz dana u dan. Mislim da je bitno da čovjek pokuša stvoriti nešto novo, tako oplemenjuje i sebe i zajednicu.

Za kraj, svakome bih preporučio da tijekom fakulteta proba što više studentskih poslova i praksi te da se ne vodi isključivo satnicom. Meni je npr. u lijepom i vrlo poučnom sjećanju ostao posao pomoćnog majstora na gradilištu. Od praksi bih izdvojio onu u odjelu ljudskih potencijala jedne odvjetničke tvrtke na Malti.

Naravno, nemojte zbog rada preko student servisa uprskati godinu. Kada bih sumirao sve navedeno, rekao bih da sam kroz dodatne aktivnosti naučio sve ono što ne bih na fakultetu, ali da bez studija ništa od toga ne bi bilo moguće. Faks je ipak temelj koliko god ponekad sva ta teorija bila besmislena.

Čime se trenutno baviš u slobodno vrijeme?

Promocijom knjige! Velika mi je želja da ju pročita što više ljudi. Osim toga, preko interneta već dulje vrijeme prilično intenzivno učim programiranje u kontekstu obrade podataka, strojno učenje i statistiku, tj. Data Science. Od ostalih aktivnosti dosta redovito meditiram, malo sporta, ponekad nešto odvolontiram, prijatelji, kave, čitanje…

Kakvi su ti planovi za budućnost? Planiraš li izdati još jednu knjigu ili možda pronaći druge načine na koje bi mogao motivirati ljude?

Zvuči štreberski, ali trenutno mi je glavni plan biti izvrstan u poslu koji radim (postoje i neki ciljevi kojima to mjerimo u tvrtki, no nećemo sad o tome). Uspostavljamo prodajni proces za izvrstan proizvod i tu ulažem veći dio mentalne, emocionalne i ostale energije.

Od ciljeva i planova vezanih za motiviranje šire populacije uz Snagu ljudskih vrlina tu je svakako druga knjiga koju sam već započeo, no sada je na čekanju dok ne završim priču sa Snagom ljudskih vrlinaPredstavljanje knjige bit će 4. ožujka u 19 sati u Hoću knjigu Megastore u Bogovićevoj u Zagrebu, a održat ću i tematsko predavanje Potakni ono najbolje u sebi 25. ožujka u Makronovi. Postoje načelni dogovori za još neke angažmane u Zagrebu. Ako postoji interes za organizaciju nekog sličnog događanja u nekom drugom gradu preko vikenda, rado ću se odazvati.

Što se tiče druge knjige, riječ je o romanu u stilu Metastaza sa snažnom motivacijskom porukom na kraju. Imam još puno ideja, neke od njih su kombinacija strojnog učenja i klasične psihologije, no o tome ćemo kada dođe vrijeme. Sve su zasada samo ideje, daleko od realizacije.

Intervju je izvorno objavljen na portalu Studentski.hr.