Tvrđa je mjesto nostalgije…

Kolektivno (prošlih stoljeća):

Tvrđa je mjesto povijesnih ratova i tuge. Ona je stari dio grada Osijeka, tvrđava koja je nekad predstavljala obranu od onih koji su ovaj snažni grad željeli uništiti. Tvrđa je izvor inspiracije i kulturnog sjećanja na vremena kada je u njoj bilo prisutno više naroda. Sve je bilo ispunjeno trgovcima, stolarima, obrtnicima i drugim ljudima sličnih zanimanja. Nedostaju nam.

Tvrđa je mjesto nostalgije.

Osobno (2018.):

Tvrđa je mjesto sadašnjeg mira i radosti. Kada mi završi predavanje, volim s legama otići u Fort Pub. Kiki uvijek naruči crni čaj, Iven kavu sa šlagom, a ja kapučino od čokolade. Na prvoj godini s nama je bila i Ivana koja je pila mlijeko i ponekad limunsku kiselinu koju Kiki nije stavio u čaj. Nedostaje mi.

Tvrđa je mjesto nostalgije.

Kolektivno (2019.):

Tvrđa je i danas mjesto multikulturalnosti. Puna je turista koji se dive njezinoj ljepoti i izdvojenosti od ostatka grada. Ljudi prodaju svoja domaća vina i proizvode. U Tvrđi se kupuju stare knjige i rabljene stvari. Mnogo je manifestacija u Tvrđi tijekom godine. Tu je i Advent koji ponovno živi u Tvrđi. Vratio se kući, kažu mnogi. Nedostajao im je.

Tvrđa je mjesto nostalgije.

Osobno (2019.):

S predavanja i kave lovim tramvaj ili idem biciklom iz Tvrđe do centra. Ako je vikend, navečer se spremam pa idem van u Tufnu. Sjedim na Rondelu u kasne noćne sate i jedem hamburger kupljen kod Joze trovača. Nespretno palim cigaretu i smijem se u klubu s poznatim i manje poznatim ljudima. Plačem u sebi. Ludujem. Nedostaje mi… netko… bilo tko.

Tvrđa je mjesto nostalgije.

Kolektivno (na današnji dan):

Tvrđa je danas, sa svojim spomenicima i ustanovama – mjesto kulturnog uzdizanja.

Tvrđa je danas, sa svojim klubovima i birtijama – mjesto noćnih izlazaka.

Istovremeno.

Osobno (na današnji dan):

Utorak uvijek započne jutarnjim predavanjem. Prije predavanja svratim u omiljenu fotokopiraonu kod Borisa kako bih isprintala materijale za faks i blog. Pod pauzom zastajem u Mlinar u kojemu kupujem kavu i kroasan na akciji. Kada mi završi predavanje, idem u Fort Pub pisati članke, dogovarati nove projekte i ostvarivati snove. Ne nedostaju mi. Oni su tu, ispred mene. Radi njih sam sretna.

Tvrđa je mjesto nostalgije, ali i ostvarivanja snova.