Studenti viših godina otkrivaju kako su provodili vikende kao brucoši, a kako to čine danas

Poznata je činjenica da studenti vole, a i trebaju maksimalno koristiti sve blagodati koje studiranje donosi. Jedna od mnogobrojnih prednosti studentskog života svakako su izlasci vikendom, a nerijetko i preko tjedna, osobito u vrijeme brucošijada i partyja tijekom studentskih srijeda/četvrtaka. Izlasci su, vjerujemo, osobito primamljivi brucošima koji tek uplovljavaju u studentske vode i otkrivaju sve čari takvog načina života, dok je starijim studentima veći gušt ostati kod kuće uz dobar film ili knjigu.

Mnogi studenti nakon nekog vremena pronađu i ekipu s kojom vole izlaziti te to više ne žele mijenjati. Tu nam je činjenicu iz svog iskustva potvrdio Juraj, magistar knjižničarstva:

– Kad sam bio brucoš, moji su se vikendi uglavnom sastojali od izlazaka s prijateljima s faksa, s kojima sam se družio izlazeći u njihove stanove ili u odlascima do grada. Zbog promjena na faksu i odlazaka nekih pojedinaca moji su se izlasci smanjili. Više nisam izlazio svaki tjedan, već svakih nekoliko tjedana, no uglavnom se radilo o istoj ekipi jer se preko godina na fakultetu jednostavno skompaš s nekim ljudima. Nažalost, život nas je do danas već razdvojio, no zato je važno uživati u svakom danu.

Nini, apsolventici na prijelazu s treće u četvrtu godinu, izlasci u vrijeme dok je bila brucoš i sada ne razlikuju se u znatnoj mjeri, iako su se mijenjali kroz godine. Sada, tvrdi, ima samo malo više obveza, ali uspije ih uskladiti s provodom:

Najviše sam izlazila u razdoblju prije faksa i kada sam tek krenula na faks, a nakon toga manje. U posljednje vrijeme također dosta izlazim, ali ti se izlasci ne tiču toliko studentskog života koliko se tiču drugih interesa, primjerice partyja elektroničke glazbe i partyja za studente na Erasmus+ razmjeni. Ove godine pak radim sve umjereno i vikendi mi variraju između izlazaka i obveza.

Studentima koji pak samostalno financiraju svoje školovanje i život u drugom gradu izlasci su ponekad ograničeni. Primjer takvog studenta svakako je još jedna apsolventica – Gigi. Ovom se prilikom, kada smo ju pitali da opiše razliku između svojih vikenda u brucoškim godinama i sadašnjih, osvrnula na njihov financijski aspekt. Oni, kako kaže, iziskuju i određene izdatke, a kada je bila brucoš, bilo joj je mnogo lakše:

– Kad sam bila brucoš, radila sam dva posla i uz to mi je mama plaćala stanarinu, što znači da sam imala hrpu love i izlazila sam nekad petkom, subotom i nedjeljom. Sada radim jedan posao i financiram sve sama, što znači da nemam više toliko love, pa ne mogu toliko izlaziti.

Ipak, ističe da s godinama dobiješ druge prioritete pa ti činjenica da ne možeš izaći svaki vikend i ne predstavlja problem:

– Sad si više volim kupovati stvari, častiti se finim večerama i kvalitetnim pivom. Kad sam tek stigla u veliki grad, naravno da nisam imala nikakvu kontrolu roditelja, ali ni prijatelja. Jer si novi u gradu i to ti da priliku da maksimalno uživaš i iživiš se. Uživam i sada, ali sada mi uživanje predstavljaju neke druge stvari.

S druge strane, postoje i studenti koji su upravo u višim godinama studiranja shvatili da im je ponekad draže izaći i dobro se provesti nego, primjerice, otići na predavanje. S time se slaže Ana, studentica treće godine medijske kulture:

– Dok sam bila brucoš, puno sam više entuzijazma ulagala u faks, a izlaske ostavljala po strani. Sad sam shvatila da je to greška, pa puno češće idem van. Treba živjeti dok si mlad. Zanimacije su mi iste kao prije, imam svoje hobije kojih se držim, samo sad je to malo slabije. Kao što rekoh, izlasci su krivi.

Kako je moguće zaključiti iz izjava, izlasci su uvijek dobar ispušni ventil svim studentima i svakako su ponekad vrijedni izdvajanja novca i vremena. Vidljivo je i da postoje različita mišljenja i shvaćanja izlazaka pa stoga nema pravila – neki, unatoč tomu što su brucoši, ne izlaze baš previše, dok postoje i oni koji svoj studentski život maksimalno koriste i na tom polju te se tek kasnije pronađu u drugim stvarima.

Tekst je izvorno objavljen na portalu Studentski.hr.